Vasa Order of AmericaGrand Master's Message

Grand Master Art Bjorkner's Summer Message for 2021

THE GRAND MASTER'S MESSAGE
Read in English

Stormästarens Meddelande

Kära Vasamedlemmar,

Jag hoppas alla njutit av sol och långa varma dagar under våra sommarmånader. Om jag ska vara helt ärlig hade jag klarat mig bättre utan den gångna sommaren—efter en omgång med Covid-19 och sedan två nya knäleder inopererade med efterföljande fysioterapi och sedan mina två covid-vaccineringar. Vilken sommar! Min tillvaro fick sig en kunglig smäll och min personliga entusiasm gick tillfälligt neråt.

Det har varit en stor glädje att se lokallogerna arrangera möten igen, inomhus såväl som utomhus beroende på var de är belägna. Det känns tungt att så många distrikt inte kunnat hålla officiella möten men jag kommer delta i de som nu planeras före årsskiftet. Förhoppningsvis kommer 2022 att erbjuda en återgång till det normala för oss alla personligen och för Vasa.

Under de senaste månaderna har en medlem givit en avsevärd donation till vårt arkiv. Donatorerna föredrar att vara anonyma. Vi är dem stort tack skyldiga eftersom deras generösa gåva stöder arkivets framtid.

Storlogens sammanträde som är planerat för den 1 - 8 juli, 2022 har en egen websida och information om mötet kan också ses på logens huvudsida: vasaorder.com Se över informationen om hotell-övernattning så snart som möjligt och gör era bokningar. Delvis med anledning av Covid-19 har Mariott lyckats erbjuda bra rumspriser för Philadelphia.

I den här utgåvan hoppas jag alla blir glada och stolta över de många ungdomar som erhållit stipendier. Det är helt fantastiskt! Vi är alla entusiastiska över våra stipendiaters akademiska framgångar och hyser förhoppning om att de ska komma att bidra starkt till Vasaorden i framtiden.

Det smärtar mig att meddela att vi under sommaren förlorat en stark ledare, en vän och en mentor i före detta Storlogemästaren Bill Lundquist. Bills bortgång kom som en chock och han lämnar ett stort tomrum. Hans utomordentliga styrning och ledarskap hjälpte oss igenom den finansiella kris vi gick igenom; hans år som Storlogemästare blev enormt krävande för honom men han lyckades med alla sina svåra uppgifter. Våra tankar, böner och medkännande går till hans hustru, f.d distriktsmästaren Sheila Lundquist. Bill verkade som ordförande för arkivet vid sin bortgång; vice ordföranden Bruce Elfvin har nu tagit plats för att överse arkivets löpande affärer och vi är tacksamma för hans arbete för logen och arkivet.

Vi har i år ett viktigt datum för samtliga medlemmar. Vår orden firar 125 år den 18 september 2021. Samtidigt firar vår äldsta barnklubb, Barnklubben Elsa Rix #1, som grundades 1921, hundraårsjubileum. Distrikt No. 4 New York kommer att fira bägge händelserna i samband med sitt distriktsmöte i november. Om du vill ta del av firandet ska du kontakta Jeanne Andersen. Kom också ihåg att gratulera Lodge Frihet No. 401 i distrikt 13 som också firar sitt hundraårsjubileum den första oktober i år liksom Lodge Framåt som fyller 100 år lite senare, den 14 oktober 2021. Vi känner en ära över att ha så mycket att fira under året och är stolta över den livskraft vår orden uppvisar.

Slutligen vill jag säga några uppmuntrande ord om framtiden med Covid. Det är många experter som säger att virussmittan kommer att öka igen till vintern men den stora skillnaden mellan denna och föregående vinter är vaccinationer. Lyckligtvis har andelen vaccinationer bland de mest utsatta varit så omfattande att vi förhoppningsvis inte behöver genomleva nedstängningar av det slag vi tidigare sett. Vi vill och behöver alla komma tillbaks till en normal tillvaro där vi kan uppleva kulturevenemang och sociala arrangemang tillsammans och då, som alltid, med vår sedvanliga Vasa entusiasm.

Med Generositet, i Sanning och Enighet,

Art Bjorkner

Stormästare