Vasa Order of AmericaGrand Master's Message

Grand Master John Hanright (Jack)'s Winter Message for 2023

THE GRAND MASTER'S MESSAGE
Read in English

Stormästarens Meddelande

Kära Vasa Bröder och Systrar,

Gott Nytt År! Hoppas alla hade en trygg och trevlig helgdagssäsong. Inger och jag besökte många Loger under höstens och förvinterns lopp. I November deltog vi i den årliga Julmarknaden i Vasa Park, New Jersey. Vädret var vackert, och vi hade många gäster i parken. Svenskt handarbete och slöjd såldes nästan lika snabbt som glöggen. Senare i samma månad var vi med på JulDans, också i Vasa-parken. En årlig fest med middag, musik och dans kring granen. Nästa tillfälle var Skansens Barnklubbs Lucia. Klubben klarar sig bra, och barnen underhöll med folkdans och musik. Efter inställning pga covid, kom Logen Viking 735 tillbaka till sin årliga Lucia fest på Muhlenberg College i Allentown, Pennsylvania. Logen samarbetar med anställda i skolan och en del av barnen som deltar i Lucian är deras barn. Logen ställer upp med körsång. Kapellet är dekorerat mycket vackert till Jul.

New York DL-4 höll sin Julfest, sponsrad av Loge Lindberg 505. Flera lokalloger från “Sons of Norway” deltog i den. Verkligen roligt att se bägge organisationerna ?ra tillsammans! Före detta Stormästare Art Bjorkner och hans fru Nancy var också med där.

Vi hade Julbord i Vasa Park med många gäster, och den 21a December ?rade vi Vintersolståndet hemma hos oss.

I skrivande stund planerar vi att vara med på Loge Freja 100s julgransplundring. Det har varit en intensiv period för oss, men vi har haft väldigt roligt vid varje tillfälle!

Ansökningar för stipendier måste vara inlämnade senast den 15:e Februari och Vice Stormästare, Tom Cleveland, tar hand om dem. Vårt stödprogram för utbildning är en viktig del av vår organisation, och alla uppmuntras till att donera för att stödja det. Programmet inkluderar skol stipendier samt stipendier för språkstuderande till Sjölunden språkläger i Minnesota, anordnat av Concordia Språkbyar.

En av många uppgifter för Stormästaren, är att skicka gratulationer till äldre medlemmar med speciella födelsedagar. Våra Storloge-deputerade och Distrikssekreterarna har skickat uppgifter till mig om medlemmar som fyller 80, 85, 90, 95 och varje år efter 95. Det är en rolig uppgift, och jag ber alla distrikt att skicka den informationen om det inte redan har gjorts. Vi skickar ut ca 10-15 kort varje månad. Ett par värt att nämna är, Aino Backstrand i Yonkers, New York som fyller 102 i Februari och Marjorie Johten i Milwaukee, Wisconsin som fyller 104 i Mars!!

Vi kan också nämna att nästa Storlogemöte 2026 kommer att sponsras av Distrikt Lake Michigan 8. En planeringskommitté har valts och vi ser fram emot mera nyheter allteftersom de jobbar med det.

Vårt Exekutiva råd och Arkivledamöterna kommer att träffas i Mars i Nationalarkivet i Bishop Hill. Det är längesen vi möttes där pga covidrestriktioner, och vi ser fram emot att alla medlemmar av exekutiva rådet får en chans att se och lära om arkivet, och ta del av vår arkivarie Kathy Cuffs arbete. Om ni inte har hälsat på där, så rekommenderar jag varmt ett besök. Det är verkligen ett unikt litet samhälle.

Med Generositet, i Sanning och Enighet,

John Hanright (Jack)

Stormästare